**Example 1: Convert 300 minutes to hours.**

There are 60 minutes in every hour.

To convert from minutes to hours we need to divide by 60.

300 ÷ 60

300 ÷ 60 is the same as 30 ÷ 6 (this is like simplifying a fraction)

30 ÷ 6 = 5
** There are 5 hours in 300 minutes.**

**Example 2: Convert 7 hours to minutes.**

There are 60 minutes in every hour. To convert from hours to minutes we need to multiply by 60.

7 × 60

7 × 60 = 420

**There are 420 minutes in 7 hours. **

**Example 3: Convert 281 minutes to hours. Give your answer in hours and minutes.**

There are 60 minutes in every hour. We can write down the 60 times table to see how many whole hours are in 281 minutes.

4 hours = 240 minutes

There are 4 whole hours in 281 minutes.

We can calculate how many additional minutes there are by taking 240 away from 281

281 - 240 = 41

**281 minutes = 4 hours and 41 minutes. **

**Example 4: A film starts at 7:50 pm and runs for 89 minutes. Work out the time when the film ends. **

There are 60 minutes in every hour.

We need 10 minutes to get to the next hour (8 pm). 89 - 10 = 79 (there are 79 minutes of film left)

Another 60 minutes will get to 9 pm. 79 -60 = 19 (there are 19 minutes of the film left)

**9pm + 19 minutes = 9.19 pm**

**Try these:**

GCSE

Learn GCSE MathsEdexcel Exam Papers

OCR Exam Papers

AQA Exam Papers

Eduqas Exam Papers

Edexcel IGCSE Maths

GCSE Statistics

A Level

Learn A Level MathsEdexcel A Level Papers

AQA A Level Papers

OCR A Level Papers

OCR MEI A Level Papers

Old Spec A Level

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright © Maths Genie. Maths Genie Limited is a company registered in England and Wales with company number 14341280. Registered Office: 143 Lynwood, Folkestone, Kent, CT19 5DF.